Resepi Kek Pelangi - Masak Guna Periuk Nasi
Hasil kek yang dimasak menggunakan PERIUK NASI elektrik, ye elektrik.
Aku ambil alternatif untuk memasak guna PERIUK NASI ni pun sbb gas dapur habis! suami pulak keje...so, xkan aku nak order tong gas tu time aku ngan anak je kat rumah kan, bahaya wow..suami pun x kasi..hehe
Ok jom terjah Resepi Kek ni ::
Kek Pelangi Kukus
Oleh: Azie Kitchen
Sumber : Azie Kitchen
Bahan-Bahan (Loyang 7x7x3)
1 cawan mentega
¾ cawan gula kastor (guna 1/2 cawan aje
tp tetap manis)
3 biji telur
¼ cawan susu pekat
¼ cawan serikaya (ni aku x letak)
1½ cawan tepung gandum
1 sk serbuk penaik
1 sb serbuk koko (ni aku x letak)
1 sk esen vanila
2-3 sb susu segar (saya guna 1 sb)
Sedikit pewarna yang disukai
Cara
cara:
Pukul
mentega dan gula hingga kembang. Masukkan telur satu persatu dan pukul sebati.
Masukkan
susu pekat, serikaya dan vanila. Kacau rata dan bubuh tepung gandum bercampur
serbuk penaik. Bila sebati, bahagikan kepada 7. Warnakan berbeza termasuk satu
adunan dengan koko.
Sudukan
selang seli ke dalam mangkuk (aluminium) yang sudah dilengser dengan marjerin
dan alas dasarnya dengan kertas kalis minyak. Tutup dengan aluminium foil dan
kukus selama 1 jam atau hingga masak.
Cara masak guna Periuk Nasi :
1. Sapukan Periuk dengan Marjerin lepas tu lapik guna kertas kalis minyak.
2. Tuang Kek, lepas tu masak kek macam masak nasi biasa.
3. Lepas beberapa minit, button kat periuk tu akan naik sendiri tanda dah masak tapi kek korang belum masak tau!. So, biarkan kejap dalam 5-6 minit, kemudian tekan balik button ke bawah, ulang sampai kek masak. Aku tekan sampai 4 kali je dah masak..hehe..
Selamat Mencuba! ^_^
Comments